Header Ad

Šport a zdravie

Najčítanejšie

Čo viete o takzvaných farmárskych skrutkách?

Dobre zhotovená strecha domu vás dokáže ochrániť pred mnohými problémami, ktoré by mohli prameniť zo zle odvedenej práce. Nielenže samotná práca musí byť odborná, ale aj všetok materiál, ktorý sa pri zhotovovaní strechy použije, musí byť kvalitný a vhodne zvolený.

Použitie

Kvalita materiálu sa vzťahuje tak na krytinu ako aj na kontaktnú strešnú fóliu a ďalšie prvky. Výnimkou nie sú ani farmery, čiže farmárske skrutky, ktoré slúžia na pripevnenie oceľových strešných krytín k dreveným konštrukciám. Sú tak esenciálne pre bezpečnosť a funkčnosť strešnej krytiny.

Okrem pripevnenia krytiny sa farmárske skrutky používajú aj pri montáži strešných komunikácií. Týmto pojmom označujeme všetky prvky, ktoré umožňujú pohyb po streche (napríklad ku komínom, prieduchom, či anténam) bez toho, aby bola poškodená strešná krytina.

Rôzne prevedenia

Montáž strešných farmárskych skrutiek môže byť viditeľná alebo skrytá, záleží od strešnej krytiny. Aj keď čoraz častejšie je možné sa stretnúť s krytinami, v ktorých sú skrutky ukryté, výrobcovia farmárskych skrutiek myslia aj na tých, ktorí si vybrali strešnú krytinu, ktorá má skrutky s viditeľnou montážou. Sú totiž vyrábané v širokej palete farieb RAL. O estetiku krytiny sa tak nemusíte báť ani pri viditeľnej montáži skrutiek.

Samozrejme, farmárske skrutky sa neodlišujú len farebným prevedením, ale aj dĺžkou. Vzhľadom na rôznosť aplikácií sú v ponuke farmárske skrutky s dĺžkami v širokom rozsahu 25 – 100 mm. Vďaka tomu nie je problém nájsť ideálne farmárske skrutky pre každú strechu.

Farmárske skrutky majú samorezný hrot, čo uľahčuje prácu s nimi. Ich použitý počet závisí od konkrétneho typu krytiny. Väčšinou však ide o 8 – 12 farmárskych skrutiek na 1 m2. Zvyčajne sa umiestňujú do každej druhej vlny alebo do špeciálne vylisovaných montážnych otvorov.

Zdroj obrázka:

Autor: vladk213 / Stock.adobe.com

    Vložte komentár

    Vaša mailová adresa nebude zverejnená.*