Header Ad

Šport a zdravie

Najčítanejšie

Ako odvolať správcovskú spoločnosť spravujúcu váš bytový dom?

Vplyv na kvalitu bývania v bytovom dome má aj to, ako je spravovaný. Často si to však neuvedomujeme alebo aspoň nie do vzniku nejakého problému.

 

Kvalita správy má vplyv na kvalitu bývania

 

Problémy súvisiace so správou bytového domu môže byť rôzne, napr. slabá úroveň poskytovaných služieb ako upratovanie, zimná údržba, starostlivosť o výťahy a pod. Často býva problém aj s neprehľadným ročným vyúčtovaním, ktoré vám správcovská spoločnosť nie je ochotná (alebo schopná) adekvátne vysvetliť.

 

Správcovskú spoločnosť je však možné vymeniť. Nedá sa to síce zo dňa na deň, ale ak máte na takýto krok podporu väčšiny ostatných majiteľov bytov a nebytových priestorov a dáte si na tom záležať, určite sa vám to podarí doviesť do úspešného konca. Prvým krokom k úspešnej zmene správcu bytového domu je však odvolanie aktuálnej správcovskej spoločnosti.

 

Ako postupovať pri odvolávaní správcovskej spoločnosti?

 

Odvolať správcovskú spoločnosť je možné na schôdzi majiteľov bytov a nebytových priestorov. Tú zvoláva správcovská spoločnosť. Ak však vašej žiadosti o zvolanie schôdze nevyhovie, môžete ju zvolať aj vy z pozície majiteľov bytov a nebytových priestorov, ak na to vyzbierate aspoň 25 % podpisov.

 

Schôdza musí mať svoj program. Tu odporúčame zaradiť len jeden hlavný bod a to je práve odvolávanie správcovskej spoločnosti. Voľbu nového správcu spomedzi spoločností, ktoré poskytujú komplexnú správu bytov Trnava, radšej nechajte na ďalšiu schôdzu, aby z nej nebola len hektická výmena názorov.

 

Na správcovskej spoločnosti potrebujete viac ako 50 % hlasov všetkých majiteľov bytov a nebytových priestorov, čiže nielen tých, ktorí sa zúčastnia schôdze. Preto si dajte záležať na tom, aby bola účasť na schôdzi dostatočná, prípade poproste tých, ktorí vedia, že sa nezúčastnia, aby niekoho splnomocnili.

 

Na schôdzi potom dbajte na všetky právne náležitosti, akými sú zápisnica, prezenčná listina, či voľba overovateľov a zapisovateľov. A vyhotovte si aj kópiu zápisnice pre prípad, ak by sa originál náhodou „stratil“.

 

Zdroj obrázka:

Autor: ah_fotobox / Stock.adobe.com

    Vložte komentár

    Vaša mailová adresa nebude zverejnená.*