Ak máte doma špajzu, iste to poznáte: nakupujete, odkladáte a skladujete v nej mnoho vecí. Po čase ale zistíte, že miesta na ďalšie nové veci tu už moc nie je. Prečo? Dôvodov môže byť niekoľko. Dôležité ale je, že aj napriek týmto nelichotivým faktom dokážete usporiadať svoju špajzu tak, aby ste v nej mali vždy a na všetko dostatok miesta?
V našom článku vám poradíme a to najlepšie riešenie predstavíme.
Začnite triedením
Na úvod začnite triedením. Nepotrebné veci, ktoré v špajzi stoja niekoľko rokov bez použitia, vyhoďte alebo darujte. Iste pritom nájdete aj zabudnuté potraviny po dátume spotreby. Veci, ktoré zostali, si rozčleňte podľa veľkosti a toho, ako často ich používate.
Použite špeciálne regály do špajze
V špajzi často skončia aj nepoužívané skrine alebo police, ktoré nepotrebujeme v inej časti domu. Toto riešenie však plytvá kapacitou miestnosti. Navyše to nie je z pohľadu materiálového zloženia ideálne riešenie. Aby ste preto priestor v špajzi využili čo najefektívnejšie, kúpte si vhodné regály alebo police. Tie vám zaručia, že priestor špajze využijete do posledného centimetra.
Regály si môžete kúpiť celokovové, drevené alebo v kombinácii kovu a drevotriesky. Pri kúpe sa informujte aj o ich nosnosti. Na skutočne pevný a kvalitný regál do domácnosti môžete potom uložiť už od 250 až do 400 kg na policu v závislosti od zvoleného materiálu.
Prehľadný systém sa postará o poriadok
Veci v špajzi ukladajte podľa toho, ako často ich potrebujete. Na najvrchnejšie police patria najmenej používané veci. Napríklad hrniec na zaváranie. Môžete sem ale uložiť aj veci, ktoré s varením a kuchyňou nesúvisia, ako sú sezónne oblečenie alebo cestovné kufre.
Na podlahu a spodné police uložte ťažšie veci. Patria sem fľaše s nápojmi, kartóny s mliekom a džúsmi, zaváraniny a konzervy. Na podlahu môžete uložiť aj koše na separovaný odpad, aby vám nezavadzali v kuchyni.
Pre prehľadnosť odporúčame využívať aj rôzne košíky a úložné boxy. Oceníte ich pri hľadaní drobností na pečenie a varenie. Najviac používané potraviny poukladajte do strednej časti regálov. Neotvorené balenia múky, cereálií a podobné veci uložte dozadu. Potraviny, ktoré máte v dózach na každodenné použitie, si dajte dopredu, aby ste ich mali vždy na očiach a nemuseli v momente potreby dlho hľadať.
Ako vidíte, k dokonalému usporiadaniu v špajzi toho nepotrebujete veľa, stačí vám iba jeden univerzálny regál.