Header Ad

Šport a zdravie

Najčítanejšie

Konštrukcia a príprava kávy cez AeroPress

Ak patríte medzi kávičkárov, ktorí radi skúšajú rôzne alternatívne spôsoby prípravy kávy, máte z čoho vyberať. Alternatívnych prístrojov na prípravu kávy je na trhu naozaj veľa. My sa teraz pozrieme na jeden z tých najmladších, AeroPress.

 

Mladík vo svete kávy

 

Na rozdiel od napr. moka kanvičky, hovorovo nazývanej aj koťogó, ktorej to už ťahá na storočnicu (vynájdená bola v r. 1933), je vo svete kávy AeroPress skutočným nováčikom. Na trhu je totiž len od roku 2005.

 

To, že AeroPress je stále mladý prístroj, mu však nebráni v tom, aby bol obľúbený. Aj za taký krátky čas si našiel množstvo fanúšikov, ktorí okrem chuti kávy pripravenej cez AeroPress oceňujú aj jeho skladnosť a nízku váhu, vďaka čomu je možné si ho pohodlne brávať aj na cesty.

 

Z čoho sa skladá AeroPress?

 

Konštrukčne sa obľúbený AeroPress skladá z dvoch hlavných častí. Prvou je umelohmotný valec, na ktorého jeden koniec sa umiestňuje papierový filter s držiakom. Druhou časťou je o niečo menší valec, ktorý má na svojom konci gumu.

 

Ako sa pripravuje káva cez AeroPress?

 

Vodu zohrejte na 89 °C. Ak si jej teplotu nemáte ako zmerať, po zovretí počkajte cca 2 minúty. Keďže ide o alternatívny spôsob prípravy kávy, sú možné experimenty, ale pre začiatok je dobré dať 9 g kávy na 100 ml vody. Rovnako pre začiatok pomeľte kávu na stredné mletie.

 

Samotný AeroPress opláchnite v teplej vode, aby sa zohrial. Opláchnite aj filter a vložte ho do držiaka. Následne AeroPress zložte tak, aby menší valec končil tesne pod číslom 4 na stupnici väčšieho valca.

 

Kávu nasypte do AeroPressu a mierne ním zatraste, aby sa rovnomerne rozložila. Začnite liať vodu pokiaľ nebude hladina kávy tesne pod číslom 2 na stupnici. Opäť premiešajte, aby sa všetka káva dostala do kontaktu s vodou.

 

Počkajte 30 sekúnd, počas ktorých opäť zohrejte vodu a následne ju dolejte tesne pod okraj. Nasleduje opätovné premiešanie a 30-sekundové čakanie. Nasaďte filter a opäť počkajte 30 sekúnd. A nakoniec ostáva už „len“ samotná extrakcia. AeroPress otočte filtrom dolu do šálky a začnite tlačiť na valec. Rýchlosť tlačenia prispôsobte tak, aby extrakcia trvala 30 sekúnd.

 

Zdroj obrázka:

Autor: Alexandr / Stock.adobe.com

    Vložte komentár

    Vaša mailová adresa nebude zverejnená.*