V každej domácnosti nájdete určite viacero kuchynských nožov. Je však nepísaným pravidlom, že ľudia postupom času začnú používať jeden či dva nože na všetky činnosti. Je to tak správne? My tvrdíme, že nie.
Je síce pravda, že s dostatočne nabrúseným kuchynským nožom dokážete bez problému narezať väčšinu potravín. Často to však nejde tak ľahko a ani kvalitne, ako s použitím špecifického kuchynského noža, ktorý je na danú činnosť najlepší.
V tomto článku spomenieme všetky bežne používané typy kuchynských nožov, na aký účel Vám najlepšie poslúžia a taktiež spomenieme výhody a nevýhody jednotlivých typov kuchynských nožov.
Kvalitné kuchynské nože nájdete aj za výhodné ceny!
Keď sa povie kvalitný kuchynský nôž či sada kuchynských nožov, mnoho ľudí si to hneď spája s vysokou cenovkou. Kvalitné kuchynské nože sú síce o niečo drahšie, než tie, ktoré si zakúpite v supermarketoch.
Táto cena však zodpovedá vyššej kvalite, ktorú pocítite hneď pri prvom použití ale tiež pri mnohých ďalších použitiach. Kvalitné kuchynské nože totiž vydržia aj po pravidelnom používaní ostrejšie a ich čepeľ sa dá jednoducho obrúsiť do 100% stavu.
Náš tip: Nakupujte v overených a špecializovaných e-shopoch
Kuchynské nože však nevyberajte len podľa ceny, ale berte ohľad najmä na:
- Tvrdosť a kvalitu ocele
- Vyváženie a hmotnosť
- Dĺžku a tvar čepele
- Tvar rúčky, alebo jednoducho ako sadne do ruky
Medzi najznámejšie typy kuchynských nožov patria predovšetkým nože oceľové a keramické. Oceľová čepeľ noža sa vyrába lisovaním lebo kovaním ocele. Dôležitým parametrom je tvrdosť ocele. Tvrdosť ocele kvalitného kuchynského noža by mala byť v rozmedzí 55-58HRC. Minimálna hranica, pod ktorú neodporúčame pri kúpe kuchynského noža ísť je 52HRC.
V rôznych supermarketoch nájdete lacné kuchynské nože, či dokonca celé sady. Tvrdosť ocele použitých na výrobu týchto nožov je okolo 45HRC. Ostrie noža je menej kvalitné, má tendenciu sa relatívne rýchlo otupiť a je krehkejšie.
Oplatí sa celá sada kuchynských nožov?
Častá dilema pri kúpe nového kuchynského noža je otázka, či bude stačiť len jeden, alebo je lepšie kúpiť rovno celú sadu kuchynských nožov. Záleží hlavne od vybavenia, ktoré momentálne doma máte.
Ak sa vo Vašej kuchynskej výbave nachádza už zopár kvalitných nožov, nemusíte kupovať hneď celú sadu. Radšej skúste naostriť staré nože a doplňte ich o jeden nový a kvalitný kuchynský nôž. Ten si vyberajte podľa činnosti, na ktorú ho budete využívať a na ktorú Vám súčasná výbava nožov nepostačuje.
- 6 kvalitných nožov
- Prvotriedna nehrdzavejúca oceľ
- 10 rokov záruka
- doprava zdarma
Sada nožov je vhodná voľba pokiaľ máte skutočne staré nože, alebo pokiaľ ich máte málo. Častou chybou pri kúpe kuchynských nožov je, že ľudia mnohokrát uprednostnia kvantitu – teda sadu, pred kvalitou.
Lacné sady kuchynských nožov síce vyzerajú pekne a lákavo, no ich kvalita je prinajlepšom priemerná a vy nakoniec aj tak skončíte pri používaní jedného či dvoch nožov. Pokiaľ sa už rozhodnete pre celú sadu, radšej priplaťte zopár eur a doprajte si za Vaše peniaze kvalitu.
Keramické nože
Tento typ nožov sa teší čoraz väčšej obľube. Nájdete ich už takmer v každej domácnosti a skúsenosti s ich používaním sú najmä pozitívne. Keramický nôž sa hodí najmä na krájanie zeleniny, ovocia či iných mäkších potravín. Špecialitou keramických nožov je krájanie rovnomerných plátkov.
Medzi najväčšie výhody keramických nožov patrí:
Ostrosť – keramické čepele sú spravidla ostrejšie ako čepele na oceľových nožoch, ostrosť vydrží dlhšie a s brúsením si tak nemusíte robiť starosti.
Nízka hmotnosť a ergonomický tvar – keramické nože sú ľahšie a vďaka ergonomickému tvaru rúčky skvelo padnú do ruky, väčšinou ich nájdete v bielej farbe, ale existujú aj čierne či farebné prevedenia.
Odolnosť voči hrdzi – nože z ocele či železa sú po čase náchylné na hrdzu, práve tomu sa môžete vyvarovať používaním keramických nožov, ktoré sú samozrejme proti hrdzaveniu odolné.
Kuchárske nože nie len pre profesionálov
Predstavte si v hlave obrázok profesionálneho šéfkuchára – zástera, prísny výraz a kvalitný nôž! Tak nejak si väčšina z nás predstaví skutočného profesionála. V každej kuchárskej šou si môžete všimnúť, aký veľký dôraz kladú šéfkuchári na nože. Nie je to náhoda.
V profesionálnej kuchyni sa hrá na rýchlosť ale aj na presnosť a detaily. Rýchle krájanie cibule na takmer identické kúsky si vyžaduje skúsenosti a prax, no bez kvalitného kuchárskeho noža by to nebolo možné.
Preto ak aj Vy chcete vniesť do svojej kuchyne a jedál nádych skutočnej profesionality a stať sa domácim šéfkuchárom, potrebujete kvalitnú výbavu ktorej základom sú kvalitné nože. Odložte svoj obľúbený nôž „na všetko“ a posuňte svoje kuchárske schopnosti na vyšší level.
Pokiaľ sa chystáte pre kúpu kuchynského noža, odporúčame siahnuť po kvalite od overených výrobcov, ako napríklad Zwilling, Tescoma a podobne. Výroba nožov je pre tieto značky tradíciou a Vy si môžete byť istý, že dostanete tú najvyššiu kvalitu.
Mäsiarske nože sa zídu v každej domácnosti
Pokiaľ doma často pripravujete mäsové hody, určite by ste si mali zaobstarať mäsiarsky nôž. Ten oceníte pri bežnej príprave mäsa, ale aj pri činnostiach ako je vykosťovanie, porcovanie a podobne.
Mäsiarske nože sa vyznačujú extra ostrou čepeľou, protišmykovou rukoväťou a vysokou pevnosťou. Je vynikajúcim pomocníkom nie len pre profesionálnych mäsiarov.
Steakové nože pre milovníkov kvalitného mäsa
Patríte medzi milovníkov steakov? Veľa z nás dokáže oceniť kvalitné mäso. Pokiaľ si radi pripravíte kvalitný steak doma, určite by vo Vašej kuchynskej výbave nemali chýbať steakové nože. Krájanie steaku je s týmito nožmi skutočná hračka!
Vyznačujú sa vrúbkovanou čepeľou, ktorá prenikne mäsom hladko a bez toho, aby ho potrhala či inak narušila jeho štruktúru. Vďaka tomu si mäso uchová šťavu a Vy si tak môžete nerušene vychutnať plnohodnotný gastronomický zážitok.
V ponuke obchodov nájdete steakové nože s rôznymi dĺžkami čepelí a tiež steakové príbory. Pokiaľ chcete zažiariť pred návštevou, ťažko nájdete lepší spôsob ako kvalitný steak s originálnym steakovým príborom a lahodné víno.
Japonské nože sú synonymom najvyššej kvality
Kvalitný japonský nôž je určený pre skutočných fajnšmekrov. Vyznačujú sa dlhou a ostrou čepeľou. Ich využitie je univerzálne no sú určené predovšetkým na ázijskú kuchyňu. Detailné a presné krájanie tenkých rezancov, príprava sushi alebo rýb – to všetko sú činnosti, v ktorých japonský nôž nepozná konkurenciu.
Nože Zwilling – recenzia a skúsenosti
História svetoznámej a tradičnej značky Zwilling J.A. Henckels siaha až do 18. storočia. Všetky nože sú vyrábané s maximálnou presnosťou, starostlivosťou a zmyslom pre detail. Na výrobu sa používa nezávadná nerezová oceľ, ktorá sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti hrdzi a tieto nože sú vhodné aj do umývačky riadu.
Nože Zwilling sa tešia veľkej obľube medzi profesionálnymi aj amatérskymi kuchármi. Pozitívne ohlasy sú mierené najmä na kvalitu spracovania a ergonomickú rúčku, ktorá vynikajúco padne do ruky.
Obsahuje:
- blok na nože z bambusového dreva (na uloženie 4 ks nožov, ocieľky a kuchynských nožníc)
- špikovací nôž, 10 cm
- plátkovací nôž, 16 cm
- kuchársky nôž, 20 cm
- nôž na chlieb, 20 cm (vrúbkované ostrie)
- ocieľka na brúsenie nožov, 23 cm
Mnoho ľudí, ktorý si nôž zakúpili ho hodnotí ako „nôž na celý život“ alebo „najlepší nôž, aký som kedy mal“. Nože tejto značky môžeme skutočne vrelo odporučiť. Vysoká kvalita a trvácnosť za výhodnú cenu je recept na dobrú kúpu.