Počas leta sa naše stravovacie návyky často menia. Ťažké a sýte jedlá nahrádzame niečím ľahkým a výživným. A čo tak granola? Výborne sa hodí ako súčasť raňajok či desiaty. Môžete ju jesť s jogurtom, pridať sezónne čerstvé ovocie alebo jednoducho zaliať studeným mliekom. Nad tým, čo do nej pridáte, máte navyše plnú kontrolu.
Recept na chutnú granolu
Pre tých, ktorí nevedia, granola je chrumkavá zmes ovsených vločiek, orechov, semienok a sladidla, najčastejšie medu, často doplnená sušeným ovocím alebo čokoládou. Na rozdiel od tradičného müsli, táto zmes sa pečie, aby dosiahla spomínanú chrumkavosť. Prinášame vám základný recept, upraviť si ho však môžete podľa vlastnej chuti.
Základné ingrediencie:
- 3 – 4 šálky celozrnných ovsených vločiek,
- 1 šálka nasekaných orechov (napr. mandle, vlašské orechy, lieskovce…),
- ½ šálky semienok (napr. ľanové, chia, slnečnicové…),
- ½ šálky sušeného ovocia (napr. brusnice, veľké kúsky môžete ešte nasekať),
- ½ šálky medu alebo javorového sirupu,
- 1 čajová lyžička mletej škorice,
- ½ šálky olivového alebo kokosového oleja.
Postup:
V miske najskôr zmiešajte všetky suché ingrediencie – ovsené vločky, nasekané orechy, semienka a škoricu. Sušené ovocie vynechajte, pridáva sa až po upečení (pri pečení by sa mohlo spáliť, bolo by príliš tvrdé a horké). V menšom hrnci zahrejte kokosový olej, aby sa rozpustil a pridajte k nemu zvolené sladidlo (med alebo javorový sirup). Túto tekutú zmes pridajte k suchým surovinám a premiešajte, aby sa spojili a rovnomerne obalili. Následne ju rozotrite na papierom vystlaný plech. Dajte piecť na 160 – 170 °C na cca 20 až 25 minút. V priebehu pečenia môžeme granolu premiešať, aby sa upiekla rovnomerne. Po upečení nechajte vychladnúť (ešte trochu stuhne) a následne primiešajte sušené ovocie. A je hotovo! Podávať môžete napríklad s bielym alebo gréckym jogurtom, či tvarohom.
Užitočné tipy, ktoré sa oplatí vedieť
Ak chcete pripraviť skvelú domácu granolu, nepodceňte niekoľko dôležitých „detailov”. Použitie tuku je nevyhnutné, aj keď to vo vás na prvé počutie určite evokuje niečo nezdravé, bez neho by však boli vločky suché a nevýrazné. Skúste olivový olej pre jemne slanú chuť alebo kokosový olej pre sladšie tóny.
Dôležité je tiež zvoliť celé ovsené vločky, nie minutové či jemné. Tie sa príliš drobia, granola by tak bola skôr sypká, nie chrumkavá.
Kým orechy (napr. kešu, vlašské, lieskovce, pekanové a ďalšie) je dobré upiecť, sušené ovocie (napr. hrozienka, brusnice či marhule) vždy pridávajte až po upečení, aby sa nepripálili a zostali šťavnaté.
Granola ponúka priestor na kreativitu. Orechy, lyofilizované ovocie, kokos, čokoládové kúsky a podobne… jednoducho kombinujte podľa vlastných chutí.